2016. okt 05.

Látványsakk

írta: mandygabor
Látványsakk

Ismeretes, hogy Orbán Viktor nem minden sportágat támogat, hanem a látványsportokat részesíti előnyben. A vízilabdával, a kézilabdával, kajak-kenuval, ökölvívással nincs gondom, hiszen ezek nemcsak látványosak, hanem sikeresek is. De van egy sportág, amelyben meglehetősen sikeresek vagyunk, de nem tekintjük látványsportnak. Ez a sakk. Hogy lehetne a sakkot is látványsportággá változtatni?sakk2.jpg

Elsősorban is szükség van egy stadionra. A figurák valóságosak lennének: a paraszt valódi paraszt (fehér ingben, fekete csizmában), a futó valódi (mondjuk, maratoni) futó, a király és királynő is valódi emberek lennének. Még a huszár is könnyen beállítható, a Nemzeti Vágtából. Nagyobb gondot csak a bástya jelentene, de ebben az esetben az angol verziót használnánk: bishop, azaz püspök. Talán csak akadna egy egyházi személy, aki elvállalja ezt a szerepet!

A játékosok a szokásos módon ülnének egy asztal mellett, és nyomkodnák a sakkórát, de színes lámpák villognának, és rockzene szólna. A lépéseket Gundel Takács Gábor jelentené be hangszórón, a figurák ennek megfelelően mozognának a 64 négyzetre osztott zöld gyepen. Amikor az egyik figura leüti a másikat, akkor jól bokán rúgná, és a szenvedő alanyt a futballmeccsekről már ismert ládában vinnék le az egészségügyiek. A rosálást tánclépésekkel oldanák meg, a sakkot pedig ökölrázással jeleznék. A boksz-arénából átcsábított szurkolók hangosan ordítanák, hogy "Öld meg!" Szerintem ehhez különösebb nehézségek nélkül csatlakoznának a futballhuligánok.

Amikor valaki megnyeri a játszmát, színes petárdákat lehetne kilőni és Gripenek húzhatnának el a stadion fölött. Ha valaki feladja vagy ha a játékosok döntetlenben állapodnak meg, akkor szabadon lehetne pfújolni. Még nem tudom, milyen módon lehetne adaptálni azt a népi mondást, hogy "hülye bíró", de biztosan kialakul ez is.

Amikor nincs semmilyen izgalmas sakkjátszma, akkor esetleg lehetne focizni is. De arra nehezen lehetne közönséget találni.

 

(2014. okt. 25.)

 

Szólj hozzá

minipublicisztika