2016. okt 06.

Boldog micsodát?

írta: mandygabor
Boldog micsodát?

December végétől január első napjaiig boldog-boldogtalannak boldog új évet kívánunk. De miért éppen ekkor? Milyen jelentősége van annak, hogy a naptárban ilyenkor fordul az év? Ha belegondolunk, mindenkinek a saját születésnapján kellene boldog új évet kívánnunk,hiszen a számára ekkor kezdődik egy új esztendő.

buek1.jpg

Magának az évnek a kiemelése sem indokolt. Valójában minden új napot meg kellene ünnepelnünk, hogy kibírtuk, és hogy ilyenkor is új esélyeket kapunk, hogy valami olyat teremtsünk, ami még nem volt, legalábbis nem nekünk. Egy új étel, egy új termék, egy új kapcsolat, új esély, hogy értékelni tudjuk magát az életet.

Ugyanez vonatkozik a házassági évfordulók megünneplésére. A házasságnak sem mértéke az együtt túlélt esztendő. A házasságot is naponta meg kell újítani és ünnepelni.

 

Csak egyetlen dolog szól amellett, hogy az egész emberiség egyszerre ünnepelje meg az új évet. De ez is egyre inkább a múltról szól, mintsem a jövőről. A nukleáris világháború ebben az évben sem tört ki (de most is közel kerültünk hozzá, részben az amerikai, kanadai és brit légi határokat méterekre megközelítő orosz nukleáris bombázók, részben az orosz repülőgép török lelövése miatt), a klímaváltozás még nem okozott általános katasztrófát (ennek az előszelét is megéreztük már a mind szélsőségesebb időjárásban). Szilveszter éjszakáján csaknem egyszerre mondhatjuk ki: ezt az évet is túléltük. Az új év megünneplése helyett tehát inkább hálát kellene adnunk. Így lehetne az amerikaiak hálaadás-napjából nemzetközi ünnep. És mindegy, mikor.


(2015. dec. 31.)

Szólj hozzá

minipublicisztika